Koffers meten met een Kinect

Scanner

De opkomst van goedkope 3D-sensors biedt nieuwe kansen voor creatieve ontwikkelaars. Een goed voorbeeld is de Kinect van Microsoft. Die is ontwikkeld als een device voor gaming, maar inmiddels inzetbaar als low-cost 3D-camera. Kun je er echter ook betrouwbaar mee meten en serieuze computer vision mee doen? De tijdelijke expert en Mediawizz B.V. laten het zien in een uniek retailconcept voor Samsonite. Op 20 oktober 2013 is de machine met succes gelanceerd op de TFWA-beurs in Cannes.


Bij Samsonite bestond de behoefte aan een machine waarmee contactloos de maten en het gewicht van koffers gemeten kunnen worden. En gekoppeld daaraan het antwoord op de vraag: "Bij welke vliegmaatschappijen mag de koffer mee als handbagage?". In een co-developmentproject tussen de tijdelijke expert en Mediawizz ontstond het idee om dit met een Kinect te doen. Deze sensor levert een 3D-beeld op VGA-resolutie. Na een grondige calibratieworden de pixels uit dit beeld omgezet naar afstanden in millimeters.


Door de open opstelling van het meetapparaat kunnen ook de benen en andere bagage van de klant in beeld komen. Een speciaal algoritme filtert deze. Ook eventuele handvatten en voorvakken worden in de filtering gevonden. Na filtering worden de maten bepaald. De user interface toont deze maten samen met de vliegmaatschappijen waarmee deze koffer als handbagage mee mag.


De combinatie van expertises van twee bedrijven levert een unieke machine voor een bedrijfstak die nog geen grote historie heeft in het toepassen van computer vision technologie. Met creativiteit, durf en betaalbare sensors kan computer vision een innovatieve oplossing bieden.


« terug